News

April 22, 2024

Vart är Indien på väg? GK:s Jonas Hellman svarar i bok

Jonas Hellman, senior rådgivare i GK Sveriges public affairs-team, har tidigare bott i Indien i fyra år och på nära håll sett den ekonomiska och politiska utvecklingen som sker i landet. Jonas är nu aktuell med boken ”Indien är på väg”.

Hallå där Jonas: Vart är Indien på väg egentligen?

– Indien är på väg att bli en ekonomisk supermakt. Redan inom några år det världens tredje största ekonomi, efter USA och Kina. Snart kommer var fjäre människa på Jorden i arbetsför ålder att vara indier. Det sker en maktförskjutning i världen och det är något som vi alla behöver förhålla oss till.

Varför har du skrivit boken?

– Därför att jag tidigare bott i fyra år i Indiens finansiella huvudstad Mumbai. Vad som händer i Indien är en underrapporterad fråga i Sverige. Boken ger en översikt av det indiska samhället, den ekonomiska och politiska utvecklingen. Jag har också skrivit den för att det finns så mycket att berätta – jag kan inte låta bli.

Hur påverkar Indiens ekonomiska utveckling oss i Sverige?

– Den indiska medelklassen får allt större köpkraft och därför investerar svenska företag stort för att etablera sig på den indiska marknaden. När Ikeas högste chef Jesper Brodin nyligen svarade på frågan vilka marknader möbeljätten prioriterar att investera i, placerade han Indien på första, andra och tredje plats. Indien är en nyckelspelare när det gäller att minska klimatutsläppen. Därtill behöver vi Indien för arbetskraft, för att kunna rekrytera tillräckligt många ingenjörer.

Är Indien fortfarande en demokrati?

– Under premiärminister Narendra Modis styre har demokratin försvagats, men situationen kan knappast jämställas med den i Kina eller Ryssland. Indien är fortfarande ett land med konkurrerande partier, och på delstatlig nivå styr BJP bara i drygt hälften av delstaterna. Samtidigt har yttrandefriheten beskurits och det finns skäl att vara vaksam på utvecklingen.

Hur har boken mottagits?

– Mottagandet har varit mycket positivt, och jag tror att många kommer att läsa den när Indien diskuteras mer i samband med valet.

Till sist…vem vinner indiska valet?

– Det mesta tyder på att Modi blir omvald för en tredje femårsperiod, men hur starkt mandat han får återstår att se.