Nyhet

juli 3, 2023

Fossilfritt Sverige: ”Det krävs jobb och faktabaserat engagemang för att vi ska bli fossilfria”

Svante Axelsson (på bilden), Sveriges näst hållbarhetsmäktigaste 2023, dök upp på scen under Geelmuyden Kieses stora mingel i Almedalen. Budskapet var tydligt: Vi kan lyckas med den gröna omställningen, men alla måste hjälpas åt.

GK Sverige hade utlovat en hemlig gäst på sitt torsdagsmingel i Almedalen som var välbesökt från näringsliv, politik och civilsamhälle. Eftersom flera av våra trädgårdsseminarier hade hållbarhet i fokus, inte minst GK:s rapport om 10 hinder för den gröna omställningen, ville vi ha en person som kunde inspirera gästerna på samma tema.

Gästen blev ingen mindre än Svante Axelsson, ständigt omnämnd som en av Sveriges mäktigaste personer inom hållbarhet, dök upp på scen. Han leder Fossilfritt Sverige, ett nationellt initiativ för att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. 

Tillsammans med Marco Morner, PA-chef GK Sverige, samtalade han om vad som ligger framför oss. Här är en kort sammanfattning om vad de pratade om.

  • En ny undersökning som Fossilfritt Sverige gjort visar att allmänheten är onödigt pessimistisk. Många missar att omställningen går snabbare än förväntat och att svensk industri har en enorm innovationskraft som verkligen gör skillnad. 
  • Risken med pessimism är att folk ger upp, tänker att det ändå är försent och slutar stötta omställningen. Så kan vi inte ha det.
  • Därför behövs massiva kommunikationsinsatser som visar att vi är på rätt väg, att investeringar lönar sig – och att både konsumenter och medborgare ser att framtiden är ljus. 
  • Det har gått fortare är vad någon trott, Hade någon frågat Svante för bara tio år sedan så hade han aldrig gissat att Sverige skulle ligga så långt fram som vi gör idag.
  • På frågan ”Är du optimist Svante?”, svarade han ”Nej, optimism är att tro att saker och ting löser sig av sig självt. Det krävs jobb och faktabaserat engagemang för att vi ska bli fossilfria. Men det går!” 

– Det var jättekul att höra mingelgästernas reaktioner efteråt! Flera sa att samtalet skakade om och gav nya tankar till hur den egna organisationen kan jobba vidare med hållbarhet och omställning, det var precis vad vi hoppades på, säger Eva Lengstedt, rådgivare på GK inom public affairs.

Marco Morner, public affairs-chef på Geelmuyden Kiese Sverige fortsätter:

– Dagens hållbarhetskommunikation levererar inte, och det skadar omställningen. Vi behöver kommunicera allt bra som görs och nå ut till konsumenterna i deras vardag. Det är trots allt de som ska se till att det blir verkstad. Ingen annan.