Nyhed

februar 18, 2013

De verste blant oss

Økokrim ble etablert i 1989, og er et politiorgan med påtalemyndighet. Det innebærer at organet både er underlagt Riksadvokaten og Politidirektoratet. De første ti årene av Økokrims liv, lyktes organet dårlig. På sitt verste var Økokrim flinkere til å få folk dømt i media enn i domstolen. I perioder gikk det på rettssikkerheten løs. Økokrim unnskyldte seg med at intensjonen var å skremme i allmennpreventiv hensikt. Slik bygger ikke tillit. Under Trond Eirik Scheas ledelse er Økokrims kompetanse heldigvis styrket.
I 2011 ble det påtaleavgjort 277346 saker i Norge. Av disse ble 99615 oppklart. 3 % av anmeldelsene skyldes økonomisk kriminalitet. De siste tre årene er kun 295 hvitsnippkriminelle dømt, og de siste ti årene er bare 24 personer dømt for kommunal korrupsjon i Norge. Eksperter regner mørketallene som en til hundre. En korrupsjonsrapport fra PWC plasserer Norge på korrupsjonstoppen i Europa. Likevel var det bare tre korrupsjonssaker til etterforskning i Økokrim i 2012.
Professor Petter Gottschalk på Handelshøyskolen BI skriver at «en hvitsnippkriminell kjennetegnes typisk ved å være et individ som er velstående med høy utdannelse, har gode venner i viktige posisjoner i samfunnet, og er ansatt i ledende stilling i lovlig virksomhet». Enkelt sagt, snakker vi om menn, snittalder 48,5 år, i betrodde stillinger. Anledning gjør tyv. Og anledningene blir stadig flere. Globalisering, ID tyverier og digitalisering av samfunnet gjør oss sårbare. Bankran skjer ikke lenger med finlandshette, men med dataverktøy. Hvitsnippkriminelle stjeler ikke av nød, men av grådighet. Kapitalismen er tillitsbasert. Når tilliten misbrukes av betrodde personer, blir udåden ekstra ille.
Av kjente saker de siste årene kan nevnes Finance Credit-saken, Sponsor Service-saken, Tromsdal-saken, T5PC-saken, Vannverkssaken og Undervisningsbygg-sakene. Økokrim går etter hvitsnippkriminelle i privat sektor. Jeg tror det er minst like mange i offentlig sektor. Vannverkssaken og Undervisningsbygg-sakene illustrerer poenget. Hvert år kjøper det offentlige varer og tjenester til en verdi av 400 milliarder kroner. Hvis jeg ledet Økokrim, vet jeg hvor jeg ville begynne å lete.
Hold fast og hold ut!
Hans