Artikkel

desember 4, 2023

10 trinn for å utvikle en AI-policy innen kommunikasjon og markedsføring

Å utvikle en AI-policy for et team eller en bedrift/organisasjon krever nøye vurdering av ulike etiske, juridiske og praktiske aspekter. Her er våre forslag til 10 trinn en arbeidsgruppe kan følge for å utarbeide en AI-policy og kommunisere den effektivt til de ansatte:

1. Sett sammen en arbeidsgruppe

Sett sammen en gruppe bestående av utvalgte ledere, IT-eksperter, jurister og interne fageksperter. Denne gruppen skal lede utviklingen av AI-policyen, innhente nødvendig ekspertise og sikre representasjon fra ulike avdelinger og interessenter.

2. Gi arbeidsgruppen opplæring

Sørg for at alle i arbeidsgruppen har en grunnleggende forståelse av kunstig intelligens og de etiske problemstillingene det bringer. Organiser opplæringsøkter eller workshops der deltakerne kan lære om viktige AI-konsepter som algoritmisk skjevhet, personvern og AIs innvirkning på jobber og funksjoner.

3. Fastsett formålet med AI-policyen (oftest gjennom en AI-strategi)

Identifiser hovedmålene for bruken av kunstig intelligens i organisasjonen. Disse målene vil danne grunnlaget for policyen og kan omfatte effektivisering, forbedring av kundeopplevelsen eller fremme innovasjon. Den fastsetter også retningslinjer for hva AI kan og ikke kan brukes til i den daglige driften.

4. Definér etiske prinsipper og verdier

Identifiser de etiske prinsippene og verdiene som skal ligge til grunn for utviklingen og implementeringen av AI i organisasjonen. Tenk på begreper som rettferdighet, åpenhet, ansvarlighet og trivsel for mennesker. Disse prinsippene vil danne et solid etisk grunnlag for AI-policyen.

5. Vurder om lover og regler overholdes

Sett deg inn i det juridiske og regulatoriske landskapet rundt kunstig intelligens, inkludert lover om personvern, personvernregler og bransjespesifikke retningslinjer. Sørg for at AI-policyen oppfyller disse kravene for å unngå juridiske eller omdømmemessige risikoer.

6. Identifisér potensielle AI-risikoer

Analyser mulige risikoer, inkludert potensielle skjevheter, sikkerhetsproblemer og utilsiktet deling av konfidensielle data. Utvikle retningslinjer og beste praksis for å minimere disse risikoene.

7. Fastsett ansvar og styring

Bestem hvem som skal være ansvarlig for AI-policyen. Definer roller og ansvar for implementering og oppfølging. Opprett klare ansvarslinjer og styringsmekanismer for å sikre etiske beslutninger og risikostyring gjennom hele AI-prosessen. Bestem når og hvordan de ansatte skal gripe inn for å redigere eller føre tilsyn av innholdet som genereres av AI, særlig når det er snakk om sensitivt eller komplekst materiale.

8. Fokusér på åpenhet, kvalitet og ansvarlighet

Legg vekt på viktigheten av åpenhet i bruken av kunstig intelligens. Sørg for at interessentene er klar over hvordan teknologien påvirker beslutningsprosessene. Ansatte må være ansvarlige for resultatene som AI-systemene genererer, og de må kunne forklare og begrunne disse resultatene.

9. Innfør kontinuerlig overvåking og evaluering

Innfør mekanismer for å overvåke effekten av AI-systemene og overholdelsen av AI-policyen sine standarder over tid. Evaluer regelmessig hvor effektive retningslinjene er, og foreta nødvendige justeringer basert på tilbakemeldinger og ny best practice.

10. Kommuniser retningslinjene for kunstig intelligens

Utarbeid en AI-policy som inneholder alle de ovennevnte elementene. Retningslinjene bør være skrevet i et klart og forståelig språk og inneholde praktiske retningslinjer. Sørg for at alle ansatte får nødvendig opplæring og forståelse for hvordan de skal bruke generativ AI i samsvar med retningslinjene.


I GK forstår vi at det kan være en kompleks kommunikasjonsoppgave å utvikle en effektiv og forståelig AI-policy. Derfor er vi klare til å hjelpe deg gjennom prosessen med å skape en robust AI-strategi for organisasjonen din gjennom vårt kurs i AI-policy.


Kontakt oss i dag for å høre mer om hvordan vi kan hjelpe deg med å utvikle og implementere en skreddersydd AI-policy for din organisasjon.