Nyhet

februari 9, 2017

Brusselbrevet uke 6

 

1 mrd. euro til transportsektoren: Løp og søk!

Europakommisjonen setter av 1 milliard euro i et fond for å sette fart i utbyggingen av transportnettet. Fondet er en del av kommisjonspresident Junckers investeringsplan, og midlene skal inngå i større prosjekter som delfinansieres ved hjelp av nasjonale midler eller private investorer. Målet er todelt: legge til rette for en mer miljøvennlig transport av varer og mennesker i Europa, samt skape arbeidsplasser i byggesektoren. «Fremtidens mobilitet må være ren, sammenkoblet og konkurransedyktig, uttalte visepresident og ansvarlig for energiunionen, Maroš Šefčovič, da fondet ble lansert onsdag.

  • Interesserte kan merke seg datoen 27 februar. Da arrangeres seminar i Brussel om fondet, og kriteriene for å søke gjennomgås.

Strømme til Europa!
Snart kan abonnenter av tjenester som TV2Sumo, HBO Nordic og Viaplay ta med seg nettilgangen ved reise i Europa. Tidligere har flere digitale tjenester sluttet å virke – eller endret karakter – idet du passerer landegrensene. Nå vil et kompromiss mellom EU-kommisjonen, Rådet og EU-parlamentet, gi forbrukerne rett til å ta med seg strømmetjenestene for blant annet musikk, TV, film og lydbøker ved kortere opphold i et annet land i det indre markedet. Avtalen vil tre i kraft i begynnelsen av 2018 etter nødvendige godkjennelsesrunder, og vil også gjelde i EØS-landene.
Dieselgate gir renere bilpark

  • Tydeligere felleseuropeiske krav til typegodkjenning av bil.
  • Bedre målinger av utslipp fra nye biler.
  • Nye kontrollrutiner av biler som alt er på veiene.

Dette er den offensive resepten fra Kathleen Van Brempt, leder av Europaparlamentets Dieselgate-komité. Under en lukket seanse i Brussel onsdag, avslørte hun noen av konklusjonene som kan falle når komiteen er ferdig med sitt arbeid i løpet av knappe to måneder. «Det langsiktige målet er selvfølgelig fossilfrie biler», uttalte Van Brempt til Brusselbrevet.
 

 
Europeisk Cola blir sunnere
Den europeiske leskedrikkindustrien kutter 10 prosent av sukkeret i brusen som selges i Europa. Merker som Coca Cola, Pepsi og Orangina, blir dermed litt sunnere. I tillegg lover industrien mindre forpakninger, slik at vi ikke skal oppmuntres til å kjøpe brus i store kvanta. Leskedrikkindustrien blir blant de første til å følge vedtaket i EUs ministerråd om et 10 prosents kutt i sukkerinntaket.
 
 
Pirater tapper industrien
Piratkopierte plantevernmidler påfører industrien et tap på 1,3 milliarder euro årlig, ifølge en ny rapport fra EUIPO, EU Intellectual Property Office. Minst 2600 jobber går tapt i EUs egen industri, som følge av de falske plantevernmidlene. I tillegg er effekten av de falske produktene uviss, og kan være skadelig for jordbruket.
 
Energivind over Europa
90 millioner EU-borgere fikk sin energi fra vindkraft i går, det tilsvarer 8,6 prosent av det totale energiforbruket i EUs 28 medlemsland. Wind Europe publiserer daglig oversikten, klikk deg inn her.
 
Brexit-Corner!
GKs forslag til britisk EØS-modell er fortsatt aktuelt, viser onsdagens debatt på SkyNews med Jon Lis fra den britiske tenketanken Open Europe.
 

Visste du at… 
EFTA forhandler om frihandelsavtaler med så mange som 11 land? Blant dem er India, Indonesia, Malaysia, Thailand og Vietnam, samt Honduras og Ecuador.
 

Europaparlamentet holder komité- og plenumsmøter i Strasbourg, der det blant annet skal voteres over fase fire i EUs klimakvotesystem (ETS).

  • 14. februar: Kommisjonen holder et større EU-arrangement i Brussel – Horizon 2020: Coordinators’ Day – How to Prepare Amendments and Reports. 
  • 15. februar: ISCC, International Sustainability & Carbon Certification, arrangerer konferanse i Brussel om bærekraftig utvikling, med fokus på Paris-avtalen.
  • 16. februar: Bill Gates kommer til Brussel i forbindelse med Friends of Europe sitt arrangement, SHAPING THE WORLD – A pivotal moment in research and innovation for global health.
  • 16-17. februar: Uformelt møte i Rådet med SCIFA komiteen om immigrasjon. Møtet holdes på Malta.
  • 17. februar: Ministermøte for utdanning, ungdom, kultur og sport i Brussel.

 

 

Her har du historiene dine, Frank!

I Riga finner du en Narvesen-kiosk på hvert gatehjørne. I alt 1000 norske bedrifter er i Baltikum, takket være EØS-avtalen.
Europaminister Frank Bakke-Jensen vil ha de gode EØS-historiene inn i debatten. Han etterlyste dem fra scenen da han besøkte Brussel i januar, og han gjentok det på NRK i morges. Vi har flere gode eksempler på lager Bakke-Jensen, det første får du her.
I 2004 ble Estland, Latvia og Litauen medlemmer av EU og det indre markedet. De fikk samme rammeverk for økonomien, som resten av de 31 landene som utgjør EØS, og det åpnet opp nye handelsmuligheter mellom Norge og Baltikum.
De siste 20 årene har handelen økt mellom landene, og per i dag er over 1000 norske bedrifter registrert i Estland, Latvia og Litauen. Felles rammebetingelser gjennom EU/EØS-samarbeidet pekes på som en av de viktigste suksessfaktorene, i tillegg til felles, europeisk kultur og enklere kommunikasjon enn i andre lavkostland. I Latvia er store bedrifter som DnB, Orkla, Narvesen, Møller-gruppen, Lindstow og Visma godt synlige, ifølge Det norske handelskammeret som holder til i Riga.
Frank Bakke-Jensen tar gjerne debatt om EØS-avtalen. Siden han tok over som minister ved begynnelsen av året, har han med nordnorsk entusiasme holdt taler, skrevet innlegg og deltatt på sosiale medier med kunnskap og EØS-eksempler.
De neste ukene skal han få flere historier han kan bruke i debatten, her i Brusselbrevet.
 

 
 
Reidun J. Samuelsen
Konsulent i GK Brussel
og redaktør for Brusselbrevet

 
 

Grotesk og genialt museum:


På 1800-tallet gjorde den eksentriske, belgiske maleren Antoine Wiertz en avtale med myndighetene. Han donerte alle sine malerier til staten, mot et studio i utkanten av Brussel. Han stilte et krav: bildene skulle bli i huset, fastmontert på veggene. De henger der den dag i dag, i det bortgjemte Wiertz Museum like ved Europaparlamentet. Store malerier, med groteske motiver, fyller de tomme rommene. Ta deg en tur innom og nyt synet av bilder som Prematur begravelse…