Nyhet
mars 26, 2017Velgerskred i vest
Illustrasjon: Fredrik Edén
Før kommunevalget i 2015 hadde Ap-leder Jonas Gahr Støre åpnet døren på gløtt for mulig samarbeid med alle andre enn regjeringspartiene Høyre og Frp. Denne natten fulgte den bergenske Ap-høvdingen Harald Schjelderup sin partileders ønske. Han vraket SV, og rakk ut en hånd til KrF, som de siste 12 årene hadde tatt del i- eller støttet det borgerlige byrådet. KrF tok Schjelderups hånd. Senere kom også Venstre inn i varmen. Landets nest største by styres nå av et Ap/sentrum byråd, med en rosa byrådsleder. Forrige helg hadde Schjelderup & Co. besøk av Jonas Gahr Støre. Igjen. Erna Solbergs hovedutfordrer tronet øverst ved hovedbordet på den viktige årsmiddagen i Bergen Næringsråd i november, og har besøkt Bergen en rekke ganger i år. Det er ikke tilfeldig.
For det første ønsker verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet å invitere SV med i regjering på nytt, om de rødgrønne vinner valget til høsten. Dernest kommer at Bergen det siste halvannet året har vært et politisk utstillingsvindu for et Ap/sentrumssamarbeid. Med et SV som meget vel kan havne under sperregrensen ved valget, må Støre lokke i alle fall KrF over på sin side, skal han føle seg trygg på å sende Solberg ut av statsministerboligen. Nå skal Arbeiderpartiet vise hva de har fått til sammen med KrF og Venstre i Bergen, og overbevise både KrFs landsmøte og velgere flest om at dette er en god styringskonstellasjon for landet. De har gode kort å spille med: Bergen kommune leverte tidenes overskudd på 1,1 milliard kroner i 2016. Det er ansatt flere lærere i barneskolen, det er blitt flere ansatte på korttidsavdelinger på sykehjem, det er opprettet et eget prosjekt for å få unge arbeidsledige ut i jobb og byrådet fører en offensiv klima- og miljøpolitikk. Medisinen virker på velgerne. Bergens Tidendes kommunebarometer for mars viser at alle de tre byrådspartiene styrker seg. Høyre og Frp faller.
For det annet vinnes høstens stortingsvalg på Vestlandet. Ikke bare har landsdelen vært mest utsatt for ringvirkningene av oljebremsen. Vestlandsfylkene har også mange stortingstaburetter. Totalt utgjør de fire vestlandsbenkene 43 mandater på Stortinget. Til sammenlikning har den folkerike hovedstadsregionen, Oslo og Akershus, 36 stortingsmandater.
Mens Støre stadig oftere viser seg på Solbergs hjemmebane, vender bergenserne sin egen statsminister ryggen. I 2013 stemte 33,6 prosent av velgerne i Bergen på Høyre. I en meningsmåling InFact nylig utførte for Bergensavisen, er bildet et annet. 21,9 prosent av bergenserne svarer at de ville stemt Høyre dersom det var stortingsvalg nå. Arbeiderpartiet fosser frem og får en oppslutning på formidable 38,4 prosent.
Hvorfor vender Bergen Erna ryggen? Dels skyldes det at Bergen Høyre ligger i ruiner etter at Monica Mæland forlot posten som byrådsleder, og ble næringsminister. Dels fordi Erna Solberg har glemt å hilse hjem. Da Høyre vant regjeringsmakt i 2013, var det mange i Bergensregionen som så for seg at de skulle få økt innflytelse og økt gjennomslag sentralt, fordi Solberg kommer herfra. Plutselig kjente man statsministeren. I Geelmyuden Kiese vet vi at det ikke er nok å kjenne noen. Vi vet at man må ta embetsverket på alvor og delta i de demokratiske prosessene hvis man skal flytte makt. Derfor har vi nå etablert kontor i vestlandshovedstaden. Vi skal hjelpe Bergen og Vestlandet å bli hørt i Oslo, enten statsministeren heter Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre.
Bergenserne som trodde det var nok å kjenne Erna er skuffet. To ganger den siste tiden har regjeringen trosset de faglige rådene og lagt nye arbeidsplasser til andre byer enn Bergen – som i begge tilfeller var anbefalt. Fornybar AS havnet i Stavanger, mens kulturkontoret Kreativt Norge havnet i Trondheim. Bergenserne gikk dessuten i harnisk over at regjeringen ikke ville prioritere dødsveien E16 mellom Bergen og Voss før etter 2024. Siden 2000 har strekningen hatt 30 dødsulykker og 338 ras.
Nå har Solberg snudd. Hun åpner for raskere byggestart på E16. Det gjør hun klokt i. Statsministeren bør huske på at valget ikke vinnes i Oslo. Det vinnes i Vest. Det er ikke bare hordalendingenes harme over skred langs E16 som bør bekymre Solberg. Et velgerskred på Vestlandet, til fordel for Jonas Gahr Støre, bør bekymre minst like mye. I en meningsmåling i Bergens Tidende lørdag, fikk Senterpartiet 33,9% oppslutning i Sogn og Fjordane, og ble fylkets største parti. Fire nye år med Liv Signe Navarsete som statsråd frister enkelte.
Det er velgerskred i vest!
Anders Nyland/ Seniorrådgiver Geelmuyden Kiese