Nyhet
mars 30, 2017Brusselbrevet uke 13
EU60 Høydepunktene ved EUs 60-årsdag i Roma var en reflektert og svært personlig tale av Donald Tusk. Foran en blankøyd Angela Merkel uttalte Tusk at “Europe as an entity will either be united, or will not be at all.” Gratulasjoner strømmet inn fra andre verdenshjørner, blant annet fra Fredsprisvinner og Myanmars førsteminister Aung San Suu Kyi, som med få ord illustrerte hvordan det kan det gjøres fra et ikke-medlemsland. Men hvor ble det av Erna Solberg?
Høring om prosjekter for energiinfrastruktur
Mandag lanserte Europakommisjonen en høringsrunde om “Project of Common Interest” – infrastrukturprosjekter av felles europeisk interesse. PCI-ene skal styrke mellomlandsforbindelser som anses som avgjørende for å fullføre EUs indre marked for energi. Prosjekter med PCI-status nyter raskere tillatelser for bygging av kraftlinjer, samt adgang til markedsbaserte finansielle instrumenter samt direkte EU-støtte. Nordlink-kabelen mellom Norge og Tyskland og mellom Norge og Storbritannia står på den forrige PCI-listen fra 2015. En ny liste over prosjekter med PCI-status vil tegnes opp i 2017, og den offentlige høringen vil være en viktig del av utvelgelsesprosessen. Høringsfrist 19. juni.
Multi-speed Europe: Felles europeisk påtalemyndighet På møtet mellom europeiske justisministre mandag, ble 13 land enige om å gi grønt lys for å etablere en europeisk påtalemyndighet, European Public Prosecutor’s Office (EPPO), forhåpentligvis innen 2019. Påtalemyndigheten vil få myndighet til å takle grenseoverskridende utfordringer som skattesnusk, momsunndragelse og svindel mot EUs strukturfond, mens rettssakene vil bli ført i nasjonale domstoler.
Første møte i forum for offshore fornybarproduksjon
Forrige torsdag inviterte Europakommisjonen til det første møtet i energiforumet North Seas Energy Forum for de ti landene i nordsjøregionen: Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Luxembourg, Nederland, Norge, Sverige og Storbritannia. Deltakere fra offentlige og private virksomheter diskuterte utviklingen av hvordan offshore fornybarproduksjon tilkobles strømnettet.
Får ikke omtale DHA-beriket fiskeolje som hukommelsesfremmende Franske Pierre Fabre Medicament søkte europeiske myndigheter om å få markedsføre DHA-beriket fiskeolje som bremsende på “(…) aldersrelatert forringelse av de kognitive evner på områder som for eksempel hukommelse og motoriske funksjoner”, men Europakommisjonens vitenskapelig ekspertgruppe mente en slik sammenheng ikke kunne slås fast med sikkerhet.
Brexit corner:
- Kjærlighetssorg: Onsdag fikk Donald Tusk overlevert et seks sider langt varsel av britisk statsminister Theresa May om aktivering av artikkel 50, hvorpå han bemerket: “We already miss you”.
- Juncker om Brexit: “A failure and a tragedy”: I et intervju med BBC på kommenterte Jean –Claude Juncker forhandlingsteknikk og skilsmissekostnader i forbindelse med Brexit, samhold mellom de gjenværende 27 medlemslandene, og europeiske borgerrettigheter. ”Brexit er en fallit og en tragedie,” sa han.
- London-konvensjonen: Viktig Brexit-nytt for norsk sjømatnæring: Når britene går ut av EU, forlate de det europeiske fiskerisamarbeidet. Den felles fiskeripolitikken (Common Fisheries Policy), gir i dag lik tilgang til alle EU-land i en sone som strekker seg fra 12 til 200 nautiske mil fra kysten (eksklusiv økonomisk sone), mens medlemslandene kontrollerer sine egne territoriale farvann innenfor 12 nautiske mil. Det spekuleres nå i om regelverket for Storbritannias del vil bli erstattet av London-konvensjonen for fiske, som vil gi signaturland fortsatt tilgang til britiske farvann i en sone på 6 – 12 nautiske mil. Norge er ikke med i London-konvensjonen og vil derfor stå uten en fiskeriavtale med Storbritannia i 2019.
Nyheter fra ESA:
Norsk passasjeravgift er ikke ulovlig statsstøtte
ESA mottok i juni 2016 en klage fra NHO luftfart på regjeringens flypassasjeravgift kunne utgjøre ulovlig statsstøtte, ettersom det favoriserer flyselskap som inngår i allianser over flyselskap der passasjerene i større grad er avhengige av å ordne transitt på egenhånd. ESA erkjenner at selv om avgiften ikke utgjør ulovlig statsstøtte, vil den påvirke flyselskaper forskjellig. Det er i midlertidig utenfor ESA kompetanseområde å ta stilling til om flypassasjeravgiften er god skattepolitikk.
ESA godkjenner kompensasjon til Hurtigruten
ESA godkjente onsdag en kompensasjonspakke på over 5 milliarder norske kroner fra den norske staten til Hurtigruten for bemanning av kystruten mellom Bergen og Kirkenes fra 2012 til 2019. ESA oppfordrer samtidig Norge til å legge bedre til rette for konkurranse i fremtidige offentlige anskaffelsesprosesser av denne størrelsen.
Statsstøtte i 2016: Norge øker statsstøtten
Alle EFTA-landene økte utgiftene til statsstøtte i 2016. Norge er det eneste medlemslandet som ligger over EU-gjennomsnittet, og økte i 2015 sine utgifter til statsstøtte med 9,6 prosent – for det meste innenfor støttetiltak for miljø- og energisparingstiltak.
Nyheter fra EFTA:
EFTA-landene i komitèmøter med Ukraina Delegasjoner fra EFTA-landene og Ukraina møttes i Geneve den 27. mars for å diskutere sin felles frihandelsavtale.
Brexit vil ha store implikasjoner for europeisk fiskeripolitikk fremover, og vil påvirke norske aktører i aller høyeste grad. I den anledning arrangerer GK Brussel sjømatseminar den 24. april – og det er fortsatt noen plasser igjen. Vi tilbyr et tettpakket og spennende program med bl.a. europaparlamentariker Jørn Dohrmann, og den velkjente Torben Foss fra PwC Seafood, samt Canadas delegasjon til EU som vil fortelle om konsekvensene av CETA for sjømatnæringen. Les mer om sjømatseminaret og meld deg på her.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=iI6mZG2OcWU[/embedyt]
- 3. april: Sysselsettingskomitéen stemmer over et lovforslag om krav til tilgjengelighet for produkter og tjenester. Brussel.
- 3. april: Økonomikomitéen diskuterer utvidelse av fondet for strategiske investeringer (EFSI). Brussel.
- 3. april: Europeiske landbruksministre møtes i Luxembourg 3-4. april for å bl.a. Utveksle syn på Europakommisjonens rapport om implementering av økologiske fokusområder.
- 4. april: Europaparlamentet og Rådet møtes til uformelle forhandlinger, såkalte triologer, om en revisjon av EUs kvotehandelssystem for klimagassutslipp fra industri og kraftproduksjon (ETS).
- 4. april: EU, sammen med Tyskland, Kuwait, Norge, Qatar, Storbritannia, og FN, holder konferanse i Brussel om støttearbeid for Syria og regionen. Brussel.
- 5. april: Seminar i regi av ECIPE: Er CETA en god modell for en fremtidig handelsavtale mellom Storbritannia og EU etter Brexit? Brussel.
- 5. april: Hvordan kommunisere Europa etter Junckers hvitbok? European Association of Communication Directors (EACD), holder seminar.
Ukens spis:
Ukens spis er feel-good-perlen Mellow på Place du Londres. Denne fargeglade humørsprederen byr på frozen yoghurt, blåbærmuffins og “brookies”, en hybrid av en brownie og en cookie – servert i muffinsform. Fikk du lyst på? Ja, det forstår vi godt. I tillegg kan du nyte godsakene på en solfylt benk på idylliske Londres. Hvis ikke dette stedet forbedrer dagen din, da er det lite annet som vil redde deg.
Ukens ikke-spis:
Er du ute etter et tilholdssted for en aperitivo med venner er ikke Stam bak Boniface-kirken noe for deg. Stedet er riktignok godt strategisk plassert på en solskinnsdag, men har ellers lite å by på i form av kvalitet på mat og drikke. French fries’ene er soggy, osten smaker ikke som den er ferskvare, og den tapenaden smaker kun av hvitløk. Ikke er det spesielt billig heller. Ikke gjør Stam til ditt stamsted.
Jobb i Brussel?
Den norske ambassaden i Belgia søker etter en dyktig medarbeider for ambassadens konsulære kundetjeneste.