Nyhet

februari 2, 2017

Brusselbrevet uke 5

 

Fra 15. juni: Roam like home!
Forhandlingene startet klokken 18.30, men klokken skulle passere midnatt før Europaparlamentet og Rådet natt til onsdag endelig ble enige om en avtale som sikrer europeiske mobilbrukere billig datasurfing. Uten middagspause tydde forhandlerne til godterimumsing for å holde ut, sier ryktene. Tidligere har teleselskaper tatt seg usedvanlig godt betalt for å la konkurrentenes kunder bruke telenettet til mobildata. Avtalen regulerer selskapenes mulighet til å legge avgift på kunder som flytter seg over telegrensene i EU.
Hva med nordmenn, kan vi også surfe billig i EU i sommerferien? Efta-landene har et uttalt mål om å implementere rettssakten raskt, slik at de nye reglene kan tre i kraft samtidig som i EU. Brusselbrevet følger saken!
 
En million arbeidsplasser i EUs fornybarsektor
EU ligger godt an til å nå klimamålene for 2020, viser en fersk rapport. I gjennomsnitt skal 20 prosent av den energien som forbrukes i EU, komme fra fornybare energikilder. Fornybarsektoren har skapt over 1 million arbeidsplasser i EU, og i rapporten kommer det frem at det skapes flere jobber per enhet fornybar energi enn ved fossil energi. De siste årene har investeringene i fornybarsektoren falt, men målet står fast: EU skal være verdensledende på fornybar energi. Fornybarmålene gjelder også Norge. Vi skal bidra til 2020-målet ved å øke andelen fornybar energi til 67,5 prosent.
EU fortsetter satsingen på Energiunionen, viser andre statusrapport fra Europakommisjonen som ble lagt frem av visepresident Maroš Šefčovič onsdag. Les rapporten!
Her er Vinterpakkens saksordførere
Vil du vite hvem som skal lede arbeidet med å utmeisle EUs og Norges klima- og energipolitikk frem mot 2030? I forrige uke utnevnte Europaparlamentet saksordførere og skyggerapportører på alle de åtte rettsaktene i Vinterpakken.
Her finner du navnene (oppdatert 03.02.17).
Mindre avfall, mer resirkulering
EU setter nye mål for sirkulærøkonomien, og satser på å skape nye jobber samtidig. I dag kaster hver EU-borger 180 kg mat i året. Det er et felt der resirkuleringen skal bli bedre, står det i en fersk uttalelse. Anslag viser at satsing på resirkulering kan skape i alt 180.000 jobber i EU-sonen. Bedre avfallshåndtering kan spare miljøet for 443 millioner tonn klimagassutslipp innen 2030.

«We are fully committed to EU», understreket den norske utenriksministeren.
Brende informerte EU om Arktis – og resten av verden
EU trapper opp engasjementet i Arktis for å «sikre det internasjonale samarbeidet i regionen», viser en uttalelse fra Europaparlamentet. Klimaendringer, økende konkurranse om naturressurser og nye mulige sjøtransportveier vil gjøre områdene strategisk viktigere, og flere EU-land er medlemmer av Arktisk råd. Mandag var utenriksminister Børge Brende i parlamentet for å informere om Norges Arktis-politikk. Han la vekt på miljøutfordringene i Nordområdene, erfaringer fra olje- og gassektoren og samarbeidet i regionen – også med Russland. Brende nevnte hverken den pågående snøkrabbestriden i arktiske farvann, eller Norges mislykkede forsøk på å få EU inn i Arktisk råd. I stedet benyttet han anledningen til å markedsføre norsk naturgass, slå et slag for Palestina, og advare mot terrorisme og Trump.
Europaparlamentet skal stemme over Arktis-politikken 2. mars.
Og mens vi er i Regjeringen…
Onsdag denne uken besøkte statsminister Erna Solberg Maltas statsminister og president i Valletta. Dessverre måtte hun reise hjem før resten av Europas statsledere lander på øya. Fredag huser Malta et uformelt EU-toppmøte, der migrasjon, og EU-landenes holdning til Brexit og Trump, blir viktige temaer.
Brexit-Corner!
Trump og Brexit kan skape usikkerhet
Det spås en beskjeden vekst i omsetningen for norsk industri totalt i år, med best utsikter for bedriftene utenfor oljeklyngen. Det melder Norsk Industri i sin årlige konjunkturrapport denne uken. Noe større usikkerhet for norske eksportbedrifter kan bli resultatet av internasjonale politiske hendelser: President Trumps varslede, proteksjonistiske handelspolitikk og britenes vei ut av EU. Som en mulig opptur for eksportnæringen, nevnes den politiske tilnærmingen mellom Kina og Norge.
PS1! Som et apropos kan nevnes at mens USA vender ryggen til nabolandet Mexico, setter EU og Mexico fart i forhandlingene om en fornyet, bilateral handelsavtale.
PS2! Ifølge amerikanske medier har president Trumps medarbeidere ringt flere EU-land for å tilby forhandlinger om bilaterale handelsavtaler. Svaret de har fått? I EU er det Europakommisjonen som forhandler frem handelsavtaler.
– Nigel, du lyver!
Britenes statsminister Theresa May utløser trolig Artikkel 50 den 9. mars, ifølge ryktene, og i ettermiddag la den britiske regjeringen frem sin Brexit-strategi.
Mens Brussel venter på klarsignalet for Brexit, er det mange som har kost seg med dette bildet av Nigel Farage i Europaparlamentet. Videreformidlet til den virtuelle verden av energiekspert Alice Stollmeyer.

Svaret er: Seb Danse fra London, som representerer Labour i EPP.

Norge må rydde opp i havnene
Flere norske havner mangler anlegg for mottak og håndtering av avfall fra skip. Dette har vært et tema mellom Norge og EU siden 2010, og i august påla Efta-domstolen Norge om å rydde opp slik at alle havner følger skipsavfallsdirektivet. Norge har meldt tilbake at de skal få orden på havnene i løpet av 2021, men det er ikke godt nok, ifølge ESA.
«Norske myndigheter bør sette en mer ambisiøs tidsplan for når de skal innfri EØS-reglene», sier ESA-president Sven Erik Svedman.
Det er sendt et formelt åpningsbrev, og Norge har nå to måneder på seg til å svare.
 

Europaparlamentet holder komité- og gruppemøter i Brussel:

  • 6. februar: Utenriksministermøte. På dagsorden står situasjonen i Libya, Egypt, Ukraina og fredsprosessen i Midtøsten.
  • 6. februar: Komiteen for industri, forskning og energi arrangerer workshop med tema EU Energy Independence, Security of Supply, and Diversification of Sources i Europaparlamentet.
  • 6. februar: Større EU-konferanse i Brussel om Brexits påvirkning på det europeiske energimarkedet.
  • 8-9. februar: Frontex-møte med Schengens grensemyndigheter. Norge deltar.
  • 9. febuar: PANA-komiteen holder en åpen høring i Europaparlamentet om hvilke roller advokater, regnskapsførere og bankmenn spilte i Panama Papers-saken del 2.

 

Ord har makt. Ord teller. Brussel består av politiske arenaer hvor mennesker utveksler meninger – på 23 ulike språk. Europaparlamentet er verdens største demokratiske, lovgivende forsamling. Ordene som ytres der legger grunnlaget for retorikk, holdninger og til slutt politiske og juridiske vedtak.
Kåring av godt og dårlig språk i språkets mekka, EU, glimrer med sitt fravær i Brussel. Den plassen skal vi i GK Brussel ta. Som i Norge, hvor GK har delt ut tåkepriser de sist seks årene. Under kåringen av årets vinnere stemte over elleve tusen deltakere. Formålet med tåkeprisene er å få maktmennesker til å formulere seg presist, og å luke ut tåkeprat fra samfunnsdebatten. Hedersbetegnelsen tåkelur går til den som klarer å trenge gjennom med klar tale.

Tåkelur for januar 2017

«Building a wall is not the answer»
Cecilia Malmström, EUs handelskommissær
President Trumps propagandakampanje vitner om holdninger verden ikke har sett maken til siden andre verdenskrig. America first, fulgt av reforhandling av Nafta, annullering av TPP og ikke minst krav om at Mexico skal betale for muren på grensen til USA, er skremmende. Måten det blir sagt på enda verre. I denne kontekst er Cecilia Malmströms direkte og klare tale svært velkommen. Så enkelt og så godt kan det sies.

Tåkefyrste for januar 2017

«2017 we must choose b/w isolationism, inequality and national egotism and between openness, social equality and strength through solidarity.»
Jean-Claude Juncker, president Europakommisjonen
I motsetning til sin kollega i Rådet, EU-president Donald Tusk, klarer ofte Europakommisjonens Jean-Claude Juncker å tukle det til språkmessig når han skal slå på stortromma. I denne twittermeldingen – en kommunikasjonsmetode som jo er svært i vinden blant politiske ledere – er hensikten å ta et oppgjør med president Trumps nye migrasjonsvedtak, men utsagnet etterlater mest forvirring. Luxembourgeren Juncker liker ofte å møte folk i døren med kyss og klem, til noen av europaparlamentarikernes store fortvilelse. Kanskje kroppsspråk har sine fordeler?

Ukens spis:

Café du Sablon er stedet for kaffeelskere. Her blir man servert ekte kaffe med nydelig aroma tilberedt på tradisjonelt vis. Caféen tilbyr alle typer kaffedrikker, enten du ønsker å nyte en cappuccino hvor selv melkeskummet har en bakt, fyldig kaffesmak, eller den intense smaken av nypresset espresso. Interiøret innbyr til lange besøk, der man kan falle sammen i gamle lenestoler, eller ta med seg laptop’en for å arbeide. Kafeen ligger i hjertet av Brussel, rett overfor Église Notre-Dame du Sablon.


Ukens ikke-spis: 

Det franske kjedebakeriet Paul er et tradisjonelt bakeri med lange tradisjoner. Her serveres gode kaker og baguetter, men ligg unna kaffen. Paul serverer utvannet kaffe fra automat, til en altfor høy pris.