Nyhet

mars 23, 2017

Brusselbrevet uke 12

FinTech-selskaper får rød løper i EU
Det skal bli enklere å etablere FinTech-selskaper i Europa. Europakommisjonen vurderer en felles EU-lisens for selskaper med ny teknologi som endrer finansnæringen, noe som gir FinTech-selskapene mulighet til å operere innenfor det indre markedet på samme lisens og regelverk. Hensikten er å tiltrekke seg nyetableringer. Noe å følge med på for norsk finansnæring som er blant de mest moderne i verden med utstrakt bruk av nye betalingsløsninger?
I tillegg kan nevnes at EU arrangerer en egen Digital Day i forbindelse med 60-årsmarkeringen i helgen. Der rettes søkelyset mot dagens virtuelle barrierer som kan hindre full fri handel, og være en hemsko for utviklingen av europeiske selskaper. Det er også planer om å lansere en europeisk plattform for å digitalisere industrisektoren.

Norsk økolaks er klar for EU-salg
Ti år etter at EU kom med et nytt økologidirektiv, ble direktivet formelt innlemmet i EØS-avtalen. Dermed kan norsk laks merkes og selges som økologisk på det indre markedet.  Det er gode nyheter for eksportnæringen, som har måttet vente på at flere landbruksministre uten hell har forsøkt å få unntak for noen av bestemmelsene i direktivet.
Dermed passer det godt å slå et slag for den store sjømatmessen i Brussel, Seafood Expo, siste uken i april. Den 24. april inviterer Geelmuyden Kiese Brussel til seminaret «Hvordan kan norsk sjømatnæring få gjennomslag i EU?». Det er fortsatt noen ledige plasser, mer informasjon og påmeldingsmuligheter finner du her.
Hvordan få penger fra Horizon2020?
Brusselbaserte NCP tilbyr hjelp til nybegynnere og viderekomne som ønsker å skrive en vellykket søknad til EUs gigantiske innovasjonsprogram, Horizon2020. Første workshop arrangeres 4. april, med nye tilbud utover i mai og juni. Horizon2020 retter seg direkte mot forskere, bedrifter og universiteter som sitter på gode ideer og løsninger, men trenger forskningsmidler for å ta dem videre. EU har satt av nær 80 milliarder euro i forsknings- og innovasjonsfondet, og pengene fordeles over syv år (2014 – 2020).
Mer informasjon her!
– Fornybar energi før likelønn!
Subsidier av fornybar energi, energiflyt over grensene, samt energisikkerhet, var temaene som skapte mest debatt da Europaparlamentet diskuterte EUs energiunion denne uken.
Den såkalte Clean Energy Package, som på folkemunne fortsatt går under navnet Vinterpakken. Målene er ambisiøse: Energisikkerhet, stanse klimaendringene og skape nye jobber.

Høringen var delt i to der hovedtemaene var Energimarkedsdesign for fremtiden – hvilke endringer behøves? og Integrasjon av fornybar energi i markedet, muligheter og hindringer.
En av de beste replikkene som Brusselbrevet fikk med seg fra salen, kom fra Monika Morawiecka fra Polish Energy Association som tillot seg en ørliten digresjon før hun gikk i gang med innlegget:
«Vi vil nå fornybar energi-målene lenge før land som Tyskland og Spania har oppnådd likelønn for kvinner og menn.»
Skjerper kampen mot nettsvindlerne
En av Europaparlamentets viktigste komitéer, Internal Market and Consumer Protection, foreslår å styrke forbrukernes vern mot juksemakere på nett. Forslaget gir nasjonale forbrukermyndigheter videre fullmakter mot nettsteder som tilbyr falske varer, bedriver geoblokking av kunder, eller tilbyr skalkeskjul for rene svindlere. Det legges samtidig opp til et bedre samarbeid over landegrensene. Tidligere undersøkelser har vist at nær 40 prosent av nettsidene som tilbyr reiser, underholdning, klær og elektroniske varer, bryter med EUs forbrukerlover. Nå går vedtaket fra parlamentskomiteen til trilogforhandlinger med Rådet og Kommisjonen.
EU-godkjent palmeolje 
Europaparlamentets miljøkomité ber Kommisjonen ta grep for å hindre avskoging fra utvinning av palmeolje. Forslaget ble vedtatt av Europaparlamentets miljøkomité 9. mars, og skal opp til plenumsavstemning 4. april. Flere europaparlamentarikere venter utålmodig på en mer helhetlig tiltaksplan mot avskoging, som kan komme innen 2017. Blant kravene er en egen sertifiseringsordning for bærekraftig palmeolje. I mellomtiden ble verdens skogdag 21. mars markert i Brussel, og disse fakta presentert:

 • Avskoging bidrar til 15% av verdens klimagassutslipp årlig.
 • Mens etterspørselen for palmeolje går i skyene, bidrar produksjonen til avskoging i stor skala, spesielt i Indonesia og Malaysia.
 • Ved siden av palmeolje og tømmerhogst er soyabønne-, kjøtt- og biodrivstoff-produksjon, de verste synderne.

 
Er kjøleskapet en A eller G-modell?
Hva koster det egentlig å holde maten kald, lade mobilen eller føne håret? Nå krever EU bedre merking av husholdningsapparatene, slik at forbrukerne kan ta både strømpriser og miljøeffekt med i vurderingen ved innkjøp. Europaparlamentet og Rådet er blitt enige om en oppgradert A til G-skala, som kan gi et mer nøyaktig bilde av hjemmets elektroniske produkter.
NTE har laget en oversikt over nordmenns forbruk. Den viser blant annet at kjøleskapet trekker strøm til en pris av 373 kroner året. Støvsuger du en time i uken, koster det deg 42 kroner i året. Føner du håret like lenge, er strømutgiftene priset til 31 kroner året.
 
Piker, vin og sang…
Det er vanskelig å komme unna Eurogroup-president Jeroen Dijsselbloem denne uken. Han har ertet på seg store deler av Sør-Europa med sine uttalelser til den tyske storavisen Frankfurter Allgemeine mandag, der han sammenligner kriserammede EU-lands pengebruk med å sløse penger på alkohol og kvinner, for deretter å be mer ansvarlige land ta regningen: «I cannot spend all my money on liquor and women and plead for your support afterwards. This principle applies on the personal, local, national and also European level”. Nå går debatten i Brussel om Dijsselbloem kan bli sittende i stillingen.
Brexit Corner!
Glem artikkel 50, nå handler det om 218
Nedtellingen er i gang.  29. mars går startskuddet for britenes vei ut av EU, når statsminister Theresa May utløser artikkel 50 i Lisboa-traktaten. Men hva med artikkel 218? Dette er artikkelen som regulerer hvordan EUs forhandlinger med tredjeland skal gjennomføres, og det inkluderer også skilsmisseforhandlingene med britene.

Europaparlamentet holder komité- og gruppemøter i Brussel.

 • 24. mars: The Knowledge Exchange Platform (KEP) 2017 for Energy, lanseres under en konferanse i Brussel. Temaet er nye energiløsninger for Europas byer og regioner. Arrangør er Kommisjonen. Brussel.
 • 25. mars. Fest i Roma! EUs ledere møtes til toppmøte og feiring av 60-årsjubileet for Romatraktaten.
 • 27. mars. Workshop for bedrifter som omfattes av NIS-direktivet om sikkerhet i nettverk og informasjonssystemer. Arrangør er Kommisjonen. Brussel.
 • 27.-28. mars. Justis- og/eller innenriksministre møtes til samtaler. Luxembourg.
 • 28. mars. Transportministre og andre medspillere møtes til en større vei- og sjøsikkerhetskonferanse. Bakteppet er de høye dødstallene på Europas veier. Malta.
 • 29. mars. Britene utløser artikkel 50, og starter dermed den formelle utmeldelsen av EU.
 • 30. mars. Finansiering av energieffektive løsninger: Erfaringer fra Horizon2020 og privat finansiering. Arrangør Kommisjonen. Brussel.
 • 30. mars. Matsikkerhet: Hvordan oppdage helserisiko i mat? Metoder og verktøy. Arrangør er European food safety authority. Brussel.

Se verden gjennom McCurrys fotolinse

Verden kan være både vidunderlig vakker og umenneskelig brutal. Det kommer tydelig frem i motivene, fargene og kontrastene fra Steve McCurrys fotoliv, som nå stilles ut i den gamle børsbygningen på Place de la Bourse sentralt i Brussel. McCurry er mannen som i 1984 tok det verdenskjente bildet av en afghansk flyktningjente til forsiden av National Geographic, og fotoutstillingen rommer også en video der vi ser hans møte med jenta 17 år etter.

Onsdag ble London rammet av terror, på årsdagen for terrorangrepet mot Brussel der 32 mennesker ble drept. I Brussel ble dagen markert på mange måter, blant annet på Metro’en der alt sto stille kl.  09.11, tidspunktet da en selvmordsbomber tok livet av folk som var på vei til jobb. I aviser, på TV og på nett går debatten om hvordan belgierne skal gå videre etter sjokket som fortsatt sitter i. Kanskje en tur til en større verden, via McCurry, kan være et godt apropos?

Kan vi føle oss trygge i Brussel? spør Paal Frivold, leder av Geelmuyden Kiese Brussel i bloggen «Brussel, 22. mars. Ett år etter»

Brusselblikk! Denne gang fra årsmarkeringen for terrorangrepet: 60-seconds fra Schuman levert av GK-teamets Jonas Duckert Bangsund.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=FrT5F60WL2A[/embedyt]

 
 
 

Abonnere på Brusselbrevet?